Marit

Onder het motto variation is the spice of life, schrijf ik over van alles en nog wat. Lezen, schrijven, creativiteit, inzichten, mooie en moeilijke momenten, of gewoon iets grappigs wat ik heb meegemaakt. Reacties zijn altijd leuk!

Verdiepen of Overleven?

Vorige week had ik opeens een ingeving. Ik was namelijk wat in de mineur aan het glijden. Ik herken dat als een beginnende vorm van depressie, een glimpje uit een inmiddels relatief lang geleden die dan de kop opsteekt. Mijn hersenen lijken dan te vertragen, inspiratie ontbreekt en ik vlak af. In het ergste geval zak ik af naar zinloos netflixen en nergens meer zin in hebben of zin ervaren. 
Maar nu opeens die ingeving in de vorm van een vraag: wat zijn ook alweer mijn kernwaarden, en leef ik daar nu naar? De tijd waarin wij nu leven is nu eenmaal anders dan anders. Ik heb mijn baan van 20 uur opgegeven voor een baan van 8 uur, die nu ook nog weinig van mij vraagt. Mijn praktijk is op een enkele client na, ook tot stilstand gekomen. Afspraken die gemaakt waren zijn afgezegd. Hoe voel ik mij toch nog zinvol en betrokken bezig in de vacuüm die nu ontstaat? 
Terug naar mijn kernwaarden: Ik zocht een lijstje met kernwaarden op op internet, en bedacht dat ik ook een korter lijstje ooit had opgeslagen. Die heb ik er weer bij gepakt. Leuk was dat Herman er ook gelijk naar ging kijken. 
Al denkend en strepend kwam ik weer terug bij wat ik al wist, maar even kwijt was geraakt. Twee woorden die niet eens in een van de lijstjes staan, maar die toch heel belangrijk voor mij zijn. Namelijk zelfontplooiing en zingeving. Ik kan zo genieten van mijn talenten en vaardigheden inzetten, en talenten en vaardigheden aan het licht brengen bij anderen. En zingeving. Ik vind iets leuk om te doen als het ook een gevoel van zingeving biedt. Een doel heeft, een bijdrage levert aan mijn leven of het leven van een ander. Dat doel kan heel verschillend zijn. Gezonder leven, betere relaties, verdiepende vriendschappen, nieuwe plannen maken, noem maar op. 
Toen ik mijn kernwaarden weer helder kreeg, wist ik wat mij te doen stond. Ik vond gratis online cursussen op gebieden die ik interessant vindt. In dit geval was dat via coursera.org. Ik ben begonnen in de cursus The Science of Wellbeing. Onderdeel van deze cursus is een test voor je ‘signature strengths’, waar weer uit bleek dat ik nieuwsgierig ben en van leren houd. (Viacharacter.org voor de engelse vragenlijst,https://www.viacharacter.org/…/sterkekanten/account/registervoor de Nederlandse vragenlijst) 

Oh ja, dacht ik gelijk. Dat is ook zo! En ik ben hier een praktische invulling aan gaan geven. Een deel van mijn week is bovenstaande online cursus volgen. Dat past weer bij mijn kernwaarden van zelfontplooiing en zingeving. Ook heb ik mij opgegeven als vrijwillige coach bij sterk in je werk, en aangemeld als vrijwilliger bij de terminale thuiszorg. 
Het voelt goed om weer initiatief te nemen voor nu en voor de toekomst. 

Dit zijn de dingen die bij mij passen, bij mijn combinatie van waarden, kwaliteiten en (eigen)aardigheden. Voor iedereen is dat heel persoonlijk. 

Wat doe jij in deze tijden om jezelf actief te houden, of misschien juist wel juist rustig? Of heerst bij jou het standje ‘overleven’? 

Mocht je het leuk en zinvol vinden om met iemand te kijken wat er bij jou past in deze tijden, om je te verdiepen in je kernwaarden, of om uit de overleefstand te komen, neem dan gerust contact met mij op. Met een (skype) gesprek van een uur kunnen we een mooie start maken waar je zelf vervolgens op verder kan bouwen, met of zonder ondersteuning van mij.

Leave a Reply