Marit

Onder het motto variation is the spice of life, schrijf ik over van alles en nog wat. Lezen, schrijven, creativiteit, inzichten, mooie en moeilijke momenten, of gewoon iets grappigs wat ik heb meegemaakt. Reacties zijn altijd leuk!

Ja maar, ik ben niet creatief!


Hoe vaak ik het niet niet hoor: ja maar, ik ben niet creatief. Als reactie op een workshop die ik aanbied of als reactie op wat ik doe. Kennelijk is er ergens in mensenhoofden een norm van wat creatief is, een beeld van creativiteit waar je aan moet voldoen voordat je jezelf creatief mag noemen. 
Achter de beleving van creativiteit zit regelmatig de norm ‘mooi’. Datgene wat je maakt moet ook mooi zijn, toch? We hebben allemaal wel een idee van wat mooi en niet mooi is, en leggen onze ‘maaksels’ dan naast die norm. 
Creativiteit zoals ik het bij Met Marit inzet, heeft een hele andere lading en betekenis. Het gaat mij niet om technieken, of om de zogenaamde ‘mooiheid’ van het eindresultaat. Het gaat mij om het proces van bezig zijn met gedachten en materialen en een thema. Dan ben je gewoon creatief, je hersenen maken nieuwe verbindingen. Denken en voelen komen samen, bewust en onbewust. 
Je schakelt je zintuigen in als het gaat om het zoeken naar het juiste materiaal. Wil je iets zachts of stevigs uitstralen? Passen daar felle kleuren bij of juist niet? Welk materiaal onderstreept wat jij wil weergeven? Er ontstaan spontane verbindingen en ideeën doordat je iets nieuws ziet. Je maakt associaties die je anders niet maakt. Iedereen is creatief bezig dan! 
Het eindresultaat is er dan een waar je trots op kunt zijn. Omdat het iets weergeeft van jouw innerlijk. Het zet je in beweging, brengt misschien juist bezinning, of het geeft een nieuw inzicht. Mooi is dan minder belangrijk geworden dan betekenisvol. Betekenisvol voor jou. En daar gaat het juist om! 

Laat ik daar nou super enthousiast van worden :-). 

Ik ben bezig met nieuwe workshops en opdrachten bedenken die deze manier van creatief bezig zijn ondersteunen. Zo fijn om ook te merken dat mijn hersenen dan verbindingen gaan leggen! 

Leave a Reply