Marit

Onder het motto variation is the spice of life, schrijf ik over van alles en nog wat. Lezen, schrijven, creativiteit, inzichten, mooie en moeilijke momenten, of gewoon iets grappigs wat ik heb meegemaakt. Reacties zijn altijd leuk!

Gemak dient de mens

Je kent de uitspraak vast: gemak dient de mens. Maar heb je wel eens nagedacht over hoe ongemak jou ook kan dienen? Ongemak kun je namelijk inzetten om goede keuzes makkelijker te maken.

Zo worstel ik al jaren met mijn gewicht. Ben een snoeper, en een emotionele eter. Als ik iets aan koek of snoep in huis heb, dan gaat het vaak op. Zeker als het in het zicht ligt, op de plank op ooghoogte in de kast, in een verpakking die makkelijk open te maken is. Verschrikkelijk!
Het helpt mij enorm als het ongemakkelijk wordt om iets te pakken. Zo ver mogelijk uit het zicht. bijvoorbeeld. Op de bovenste plank waar ik niet makkelijk bij kan, maar mijn huisgenoten wel. Of in de kast in een ondoorzichtige bak waardoor ik het niet zie als ik de kast open doe.

Heel lang heb ik gevonden dat ik maar genoeg discipline zou moeten hebben om van koek en snoep af te blijven. Maar discipline vraagt energie en wilskracht. Het is veel makkelijker om die discipline helemaal niet op te hoeven brengen. Door ongemak in te zetten als hulpmiddel.

Net zo goed als dat je ongemak in kunt zetten om ‘slechte’ keuzes moeilijker te maken, kun je ook gemak inzetten om ‘goede’ keuzes makkelijker te maken. Als ik het voornemen heb om te gaan sporten, dan neem ik mijn tas alvast mee naar mijn werk, dan hoef ik niet terug naar huis om om te kleden of om mijn tas op te halen. Mijn gezichtsreiniger staat onder douche, dan hoef ik er niet een extra moment voor in te plannen. Een rondje lopen kan ik doen zonder mij helemaal om te kleden. Jas aan, schoenen aan en gaan. Ingrediënten voor ons avondeten zet ik ’s ochtends klaar, zodat ik ’s avonds niet in de verleiding kom om voor een makkelijke en ongezonde hap te kiezen.

Zo kan ik nog een aantal voorbeelden noemen waarbij ik gemak en ongemak inzet om mij te helpen met goede voornemens en nieuwe gewoontes.

Ik ben benieuwd of jij als lezer ook een voorbeeld hebt van hoe je gemak of ongemak inzet. Wat werkt er voor jou? Of zou je met dit in je achterhoofd iets in jouw leven makkelijker of juist ongemakkelijker kunnen maken zodat jouw goede voornemens meer kans van slagen hebben?

Leave a Reply