Marit

Onder het motto variation is the spice of life, schrijf ik over van alles en nog wat. Lezen, schrijven, creativiteit, inzichten, mooie en moeilijke momenten, of gewoon iets grappigs wat ik heb meegemaakt. Reacties zijn altijd leuk!

Tuberose

In een vaasje op mijn kamer staat een tuberose. Deze heb ik gekocht vlak voordat ik vorige week mijn certificaat van mijn coachopleiding kreeg. Een bijna wonderlijke ervaring, omdat ik deze bloem nooit eerder in een bloemenwinkel gezien heb. Een bloem die hele sterke herinneringen bij mij oproept, net zo sterk als de geur die deze bloem verspreid. 

De tuberose doet mij denken aan de twee jaar die ik Kenia heb gewoond. Ik was toen 16 – 18 jaar oud, en zat daar op kostschool. Hoewel bij de meeste mensen kostschool misschien een vervelende associatie heeft, is dat bij mij zeker niet het geval. Het was een zorgeloze periode in mijn leven waarin ik lekker in mijn vel zat en ook alle tijd had om mij creatief, spiritueel, fysiek en emotioneel te ontplooien. Een mooie tijd dus! En de geur van de tuberose doet mij aan die periode denken. 

In de auto op weg naar de diplomering mijmerde ik verder over de tuberose, en ik besloot het te gebruiken als symbool voor wat de opleiding voor mij betekent heeft. Mijn opleiding bij Groundwork is niet zozeer een aanleren van nieuwe dingen geweest als wel een afleren van oude gedachten, patronen en gedrag. Een reis naar binnen, naar het herontdekken van de onbevangenheid in de tijd van de tuberose. Die onbevangenheid ben ik in de loop van jaren steeds verder kwijtgeraakt. Hoe mooi is het om dat nu weer terug te krijgen! 

Ook het kaartje dat voor mij geschreven was en voorgelezen werd was een bevestiging daarvan, met woorden als creatief, veelzijdig, warm en deskundig. Ik werd er stil van.  

Voor mij zit de kunst misschien niet zozeer in het aanleren van nieuwe dingen, maar in het afleren van oude gedachten, patronen en gedrag. Om zo dicht bij mijn wezelijk ‘zijn’ te komen en te blijven.

Leave a Reply